Varkensprocureur

Varkensprocureur – Varkensnek zonder been

Wil je een stuk vlees dat erg betaalbaar is maar waar je toch de lekkerste gerechten mee kunt maken? Varkensprocureur is zo’n stuk vlees. Afkomstig uit de nek van varken, vol smaak en perfect om langzaam te garen op de BBQ, maar ook om te bakken als biefstuk. Procureur heeft een rijke, volle smaak en is goed gemarmerd, dit betekent dat er veel vet doorheen loopt, wat dan weer zorgt voor extra sappigheid en smaak. Wil je meer informatie over intramusculair vet, lees dan ons blog over het belang van vet.

 

Verschillende soorten

Niet iedere varkensprocureur is hetzelfde en daarom heeft Slagerijen Kaldenberg verschillende soorten in het assortiment. Zo heb je Brasvar varkensvlees uit België, Keten Duurzaam Varkensvlees met één ster Beter Leven uit Nederland en Iberico varkensvlees uit Spanje. Ieder ras heeft zijn eigen specifieke kwaliteiten; het Brasvar varken heeft bijvoorbeeld wat meer vet- en minder vochtverlies dan het Keten Duurzaam Varkensvlees. Het Iberico varken heeft het meeste intramusculair vet van de varkens soorten. Bij low en slow bereiding smelt het vet in het vlees en dat zorgt voor een enorme smaak explosie.

 

Pulled pork of steak met friet

Misschien wel het populairste gerecht wat je kan maken met varkensprocureur is pulled pork. De procureur leent zich hier perfect voor door het sappige en malse karakter. Door het vlees langzaam te garen op de BBQ breekt het bindweefsel af en kun je de procureur zo uit elkaar trekken oftewel ‘pulled’. Vandaar ook de naam pulled pork. Het vet zorgt ervoor dat het vlees super sappig blijft.

 

Een ander gerecht dat je kan maken met varkensprocureur is een malse steak friet. Er zijn weinig mensen die het vlees bakken als biefstuk, maar laat je zelf is een keer verrassen. Dor het vlees op hoog vuur dicht te schroeien krijgt het vlees een mooie knapperige korst. Aan de binnenkant smelt het vet in het vlees en daardoor is het vlees enorm mals en smaakvol. De varkens steak is zeker de moeite waard om eens te proberen, want het is misschien wel lekkerder dan pulled pork.

< Terug