Ribeye

Het perfecte stuk vlees: De runder ribeye

De runderribeye is een van de meest gewaardeerde stukken vlees. Het vlees is prachtig gemarmerd met intramusculair vet, de witte lijntjes in het vlees,, wat zorgt voor een ongelooflijke smaak met een malse textuur. Hierdoor is de runder ribeye vaak de standaard keuze voor steak liefhebbers vanwege zijn sappigheid en rijke smaak. Het vet smelt tijdens het grillen en dringt door in het vlees en dat geeft het vlees veel smaak. Meer informatie over het belang van vet vind je in onze blog; https://www.kaldenberg.nl/het-belang-van-vet/

De naam van het product verraad het al; de ribeye is afkomstig uit de rib van een rund. Het vlees bevindt zich aan de voorkant van de rug, tussen de lende en de schouder. De runder ribeye wordt gesneden uit het middelste deel van de ribben, dit is het meest malse deel van de ribben. Omdat de ribben niet tot nauwelijks in beweging komen, ontstaat er in de loop van tijd veel intramusculair vet. De naam ribeye kenmerkt zich naast het rib gedeelte ook door de eye. De eye staat voor het vet midden in het vlees dat eruit ziet als een oog, vandaar de benaming eye. Juist door het vet in het vlees staat dit stuk vlees bekend als een van de meest malse delen van de rund met een intense smaakervaring.

 

Verschillende soorten ribeye

In de wereld van ribeye steaks zijn er talloze varianten, elk met hun unieke kenmerken en smaakprofielen. Laten we eens een kijkje nemen in ons uitgebreide assortiment.

In Ierland, een land dat bekend staat om zijn kwalitatieve rundvlees, wordt de O’Sullivan ribeye geproduceerd. Hier fokken kleinschalige boeren al generaties lang hun runderen op een traditionele en natuurlijke manier. Het resultaat is stevig rood vlees met een lichte natuurlijke marmering en een fijne structuur, perfect voor een authentieke Ierse smaakbeleving. Dan is er de Black Angus ribeye, ook uit Ierland. Dit vlees komt van het gerenommeerde Angusras, dat wereldwijd bekend staat om zijn superieure kwaliteit. De Black Angus runderen grazen het grootste deel van het jaar op de uitgestrekte Ierse weilanden. Het vlees heeft een mooie dieprode kleur, lichte vetdooradering en een fijne structuur, wat zorgt voor een rijke en volle smaak.

In Nederland produceren we onze eigen Natuurvlees ribeye, afkomstig van 100% Nederlands rundvlees. We werken nauw samen met lokale boeren en verwerken de runderen van kop tot staart, met veel respect voor het dier. Dit vlees biedt niet alleen veel inspiratie in de keuken, maar heeft ook een pure, eerlijke smaak die de veelzijdigheid van Nederlands rundvlees onderstreept.

Van de uitgestrekte weides, pampa’s en prairies komt onze Grainfed runder ribeye. Deze runderen grazen het grootste deel van hun leven in vrijheid, maar worden de laatste 100 dagen van hun leven gecontroleerd bijgevoerd met een uitgebalanceerd dieet van granen, maïs, alfalfa en hooi. Dit dieet zorgt voor een intensere vetmarmering, wat resulteert in een rijkere en sappigere smaak. Uit Spanje komt de Rubia Gallega ribeye, afkomstig van een ras dat bekend staat om zijn bijzondere malsheid en boterachtige smaak. Het vlees is donkerrood en sterk gemarmerd, en de unieke smaakbeleving ontstaat door de natuurlijke en vrije levenswijze van deze runderen. De late slachtleeftijd van de Rubia Gallega runderen zorgt voor een kruidige en iets ziltige smaak.

Sashi beef ribeye is een andere uitzonderlijke optie in ons assortiment. Dit vlees is niet populair vanwege de prijs of het exotische ras, maar door de specifieke smaak. Alleen runderen met de beste vetmarmering worden geselecteerd voor het Sashi proces. Het resultaat? Een vlees dat al drie keer de World Steak Challenge heeft gewonnen, een duidelijke bevestiging van zijn uitzonderlijke kwaliteit en smaak. Dichterbij huis vinden we de Simmentaler ribeye, deze komt uit de Duitse en Oostenrijkse Alpen. Deze runderen, herkenbaar aan hun roodgele vacht en witte kop, zijn minimaal drie jaar oud en hebben tweemaal gekalfd. Dit geeft het vlees zijn karaktervolle smaak, dieprode kleur, fijne vetmarmering en zeer sappige structuur. Het vlees van deze runderen brengt een authentieke alpenervaring op je bord.

Tot slot hebben we de Wagyu ribeye, afkomstig van een Japans runderras dat wereldwijd bekend staat om zijn uitzonderlijke marmering en boterzachte textuur. De Wagyu ribeye biedt een weelderige, boterachtige smaak en smeltende textuur dankzij het vet dat een lager smeltpunt heeft dan bij andere rassen. Dit maakt de Wagyu ribeye tot een ware delicatesse voor elke vleesliefhebber.

Dit is slechts een greep uit ons assortiment. Naast deze prachtige runder ribeyes bieden we ook kalfsribeyes en zelfs een Iberico varkensribeye, elk met hun eigen unieke smaakprofielen en kenmerken.

< Terug