Vlees marinades

Het marineren van vlees

Je geeft vlees met de juiste kruiden een hele nieuwe smaakbeleving. Wil je naast een andere smaak ook malser vlees, dan is marineren de methode. Bij marineren leggen we een product in een marinade om het product malser te maken of om er extra smaak aan te geven. Marineren wordt daarnaast ook gebruikt om een sterke vlees smaak juist wat minder sterk te maken. Marinades zijn een belangrijk onderdeel van een receptuur.

Je kunt ervoor kiezen om zelf marinades te maken of kant en klare marinades te kopen. Het verschil tussen de vele marinades zit hem in de basis ingrediënten. Zo heb je marinades op waterbasis, oliebasis en dry rubs. Wij geven je graag meer uitleg over het marineren van vlees.

Natte marinades

Marineren van vlees met een natte marinade staat voor het aanbrengen van smaak tot in de kern van het product. De smaak van een natte marinade op waterbasis trekt in tot de kern van het product. Het marineren van vlees met een natte marinade op waterbasis duurt circa 6 tot 12 uur.

Als je met een marinade op oliebasis marineert, trekt de smaak echter niet in tot de kern van het product. Door de olie blijft de smaak van het vleesdeel behouden en hoeft het niet zolang te marineren. Je kunt het vlees dan al na 15 minuten al bereiden.

Dry rub

Een dry rub is een droog kruiden mengsel. Een dry rub trekt in eerste instantie wat vocht uit het vlees, maar zal vervolgens een vochtige substantie vormen op het vlees.  Na ongeveer 45 minuten zal dit vocht met de kruiden en specerijen weer door het vlees worden opgenomen. Na twee uur is de dry rub volledig in het vlees opgenomen.

Het voordeel van het gebruik van een dry rub is dat het geen vocht en geen zuur toevoegt aan het vlees. Na circa twee uur marineren kan het vlees op een matig hete barbecue worden gegaard. Wanneer je een dry rub net aanbrengt voor het bakken, dan zal de dry rub op het vlees snel verbranden.

Aflakken

Aflakken betekent het afstrijken van vlees met een natte marinade, net voor dat je het vlees van de barbecue haalt. Op deze manier geef je het vlees nog een extra boost. Je kunt voor het aflakken van het vlees gebruik maken van water, olie of sauzen gemengd met kruiden.

De lekkerste smaak met aflakken creëer je wanneer je het vlees aflakt met dezelfde marinade waarin je het vlees hebt gemarineerd. Bij een stuk vlees met een dry rub moet je nog een natte component toevoegen aan de dry rub voor het lakken.

Kaldenberg vlees marinades
< Terug